Ikväll hade vi gäster över och då bjöds det på populära efterrätten pannacotta. Ett bra alternativ för nötallergiker eller nötkänsliga.
4 stora portioner
Vaniljpannacottan:
5 dl grädde
vaniljpulver
sötströ
3 gelatinblad
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (minst 5 min)
2. Under tiden kokar man upp grädde, vaniljpulver och sötströ på svag värme. Låt koka några minuter. Rör om ibland. (Ett tips är att smaka av. Är det flytande gott blir garanterat den fasta pannacottan god.)
3. Ta av från plattan och lägg i gelatinbladen och rör om tills gelatinen har smält.
4. Häll sakta upp i glas. (När man häller sakta så fördelas vaniljpulvert jämnare)
5. Täck med plastfolie för att undvika gräddhinnan. Låt svalna några timmar i kylen (ca 3 - 4 timmar).
Chokladlagret:
1,5 dl grädde
40 g mörk choklad
ev. sukrin melis
0,5 gelatinblad
1. När pannacottan stelnat kan man förbereda chokladlagret.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
3. Värm upp grädden.
4. Ta av från plattan och lägg i chokladen, rör om tills chokladen smält.
5. Smaka av och tillsätt eventuellt sukrin melis.
6. Häll uppe på pannacottan och låt stelna i kylen ett tag.
För helt nötfri pannacotta uteslut chokladen då den kan innehålla spår av nötter. Funkar lika bra med bärkompott eller bara färska bär.
1. Skär kycklingfilérna i bitar och stek i smör i en gryta.
2. Häll i creme fraiche, grädde och päron skurna i bitar och låt koka upp.
3. Kolla av att kycklingen är genomkokt och inte har något rosa inslag.
4. Smula ner osten och rör runt tills den smält ner.
5. Krydda försiktigt då osten redan är rätt salt.
6. Red med fiberhusk för att få såsen krämig (men börja med mindre än en 0,5 tsk så att maten inte blir som lim. bättre att ta lite i taget.)
7. Servera med pastan och toppa med valnötter!
Päron ger det lilla extra till denna maträtt men kan uteslutas. Eftersom jag inte är lika strikt längre så tillåter jag mig själv frukt i maträtter ibland.
Funnit meningen med livet tack vare min familj och funnit balansen i mat & dryck genom LCHF. Skaffade bloggen för att kunna ha en avlastningsplats. Här kommer jag för det mesta att lägga upp recept som jag omvandlar från "vanliga" recept till lchf, helt egna recept och inspiration från andras recept :) (självklart kommer jag att källhänvisa så fort det inte är min egna konst i köket)!