Matglad med LCHF

hittarecept.se

Kålrotsgratäng

Kategori: Middag

Bilden gör gratängen så orsättvis, men den var så fin när den kom ut ur ugnen och det doftade himmelskt! Det bästa med gratäng är att man kan förbereda den dagen innan och den blir godare när den har göttat till sig över natten. Jag gjorde den idag och kommer till att strö på ett nytt lager med ost och värma upp den i ugnen strax innan den ska fram på midsommarbordet.
 
Du behöver:

1 kålrot
3 st vitlöksklyftor
2 gula lökar
500 g riven ost
5 - 8 dl grädde
salt & svartpeppar
 
1. Sätt ugnen på 225°C
2. Skala kålroten och skiva den till önskade skivor.
3. Lägg skivorna i en stor kastrull och fyll på med 5 - 8 dl grädde.
4. Pressa ner vitlök och krydda med salt och svartpeppar och koka upp, låt koka 15 minuter.
5. Hacka löken under tiden.
6. När det har kokat ca 15 min ska du varva kålrotsskivorna (med hjälp av en slev), lök, salt, peppar och ost i en ungssäker form. Avsluta med riven ost.
7. Häll sedan på grädden som du kokade upp tillsammans med kålroten.
8. Låt stå i ugnen 45 - 60 minuter. Lägg på aluminiumfolie sista kvarten.
 
 
Imorgon blir det ett nytt lager med ost (som ni märker är jag väääldigt generös med osten!).
 
/Matglad med LCHF
 
Kommentera inlägget här: